Yükün en az iki farklı ulaştırma türü ile taşınmasına kombine taşımacılık denir. Taşımacılıkta alternatif geliştirmenin birçok sebebi var; bunlardan coğrafi özellikler, ekonomik problemler, çevresel faktörler ve yasal sınırlamalar akla ilk gelenler. Kombine taşımacılık, birçok yönden işletmelere yardımcı olduğu gibi taşıma maliyetinin düşürülmesi konusunda da en iyi seçenek olarak görülüyor.

Kombine taşımacılıktan söz ederken sıkça karşımıza çıkan başlıca 3 kavram vardır. Bunlardan ilki intermodal taşımacılıktır. Intermodal taşımacılık, taşıma şekilleri değiştirilirken yük üzerinde herhangi bir işlem yapmadan birden fazla noktaya birden fazla taşıma modeli kullanımıdır. Intermodal taşımacılığın kullanım sebebi daha az maliyetli ve çevre dostu olmasıdır.

İkinci model kavram ise multimodal taşımacılıktan söz edilir. Bu modelde yükler taşındıkları araçlardan farklı araçlara aktarılarak yola devam eder, kullanım alanı ise genellikle dökme yüklerdir. Multimodal taşımacılıkta başlangıç noktası ve varış noktası üzerinden tek bir anlaşma sağlanır ve tek sözleşme geçerlidir.

Son olarak kombine taşımacılık kavramı karşımıza çıkar. Kombine taşımacılık; karayolu, havayolu, denizyolu, demiryolu ve boru hattı gibi taşıma sistemlerinden en az ikisini kullanarak taşımaya verilen isimdir. Taşıma sözleşmesi malların göndericiden alıcıya taşıma üniteleri içerisinde taşınması sürecinin tamamını kapsar. Ana güzergâhı demiryolu ya da denizyolu olan ve 300 kilometreden fazla olan taşımalar için oldukça avantajlıdır.

Kombine taşımacılıkta sıkça kullanılan ulaştırma biçimleri:

Kombine Taşımacılık Aşamaları:

Viking Project Logistics olarak, kombine taşımacılıkta da 5 ana hat üzerinden tüm dünyaya taşımalarınız için çözümler üretiyoruz.  

 

VİKİNG PROJECT LOGİSTİCS

Viking Project Logistics, özellikle gabari dışı ve ağır tonajlı yüklerin taşınması konusunda uzmanlaşmış uluslararası bir nakliye şirketidir. Viking Project Logistics piyasanın ihtiyacı olan, kusursuz doğru teslimat yapmayı ilke edinmiş uzman proje ekibiyle kargo lojistiğine yönelik olarak 1993 yılından beri hizmet vermektedir.

BİZİ TAKİP EDİN

EN ÇOK OKUNANLAR

Tehlikeli Madde Taşımacılığı Anlaşmaları

Her Yüke Özel Proje Taşımacılığı