Kombine Taşımacılık Nedir?
Bilindiği gibi lojistik sektörü çok hızlı değişim ve gelişim içerisinde. Bu durum lojistik firmaları ve çalışanlarını da aynı oranda gelişmeye motive ediyor. Günümüzde lojistik sektöründe yer alan işletmeler de değişen şartlara ve standartlara çabuk uyum sağlamak zorunda kalıyor. Bu doğrultuda güncele çabuk adapte olan, teknolojik gelişmeleri yakından takip edip dünyayla eş zamanda ilerleme kaydeden, aynı zamanda hızlı, güvenli ve ekonomik hizmet veren şirketler, sektörde avantajlı konuma geçiyor. Dolayısıyla günümüzde klasik yöntemlerle limandan limana veya depodan depoya taşıma anlayışı da yerini tüm süreçlerin tek bir operasyon içerisinde yönetilebildiği kombine taşımacılık anlayışına bırakıyor. Çok modlu olarak yapılan bu taşıma modeli, kapıdan kapıya taşıma anlayışının önemi gün geçtikçe daha da ortaya çıkıyor.
Kombine taşımacılık; nakliyenin birden fazla yöntemle gerçekleştirilmesine denir. Günümüzde lojistik firmalarının, taşıma sürecinin tamamını birçok yöntemi tek bir operasyon ile organize edip nakliye işlemini kapıdan kapıya tek başına gerçekleştirmesi beklenir. Bir nakliyenin kombine taşımacılık olarak sınıflandırılması için taşıma yöntemlerinin en az iki tanesinin tek bir sözleşme ile tamamlanması gerekir. Sözleşme olmadan veya ayrı sözleşmelerle farklı yöntemlerin yapılması kombine taşımacılık olarak sınıflandırılmaz.
Kombine Taşımacılık Nasıl Yapılır?
Kombine taşımacılık için üç ana bileşen var. Bunlar; taşıma terminalleri, taşımacılık araçları ve taşıma üniteleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükün taşınması, aktarma yapmak suretiyle birden fazla taşıma aracılığıyla yapıldığı için bu temel bileşenlerin birbirini takip eden bir zincir halinde planlanması gerekiyor. Kombine taşımacılık yapılırken; eğer firma karayolu, demiryolu, havayolu veya denizyolu taşıma elemanlarından birine sahip değilse, bu elemanı sağlayacak işletmelerle kendisi anlaşmalı, iş birliği yaparak müşterisine gerekli taşıma modellerini kapsayan tek bir sözleşme sunmalı ve tüm taşıma işlemini tek elden tamamlamalıdır.
Kombine Taşımacılık Bileşenleri
Kombine taşımacılıkta tren, gemi ve uçak gibi araçların desteğiyle, karayolu araçları en çok kullanılan taşıma elemanı olarak karşımıza çıkar. Sistemin verimli ve etkin işleyebilmesi için yükün alınacağı ilk noktadan, yükleme noktalarına veya yükün boşaltma terminalinden teslim edilecek yere kadar her zaman karayolu araçlarına ihtiyaç duyulur. Örneğin; karayolu-demiryolu kullanılan kombine taşımacılıkta konteynerlar bir noktada toplanır ve yükleme-boşaltma adımları vinç veya benzeri araçlarla yapılır. Yükün beklemeden teslim noktasına ulaşabilmesi için gerekli sayıda karayolu aracının terminalde hazır beklemesi gerekir. Aynı zamanda yük alınacak terminalin de gerekli donanıma sahip olması gerekir. Denizyolu-karayolu kullanılan kombine taşımacılıkta ise alım noktasından limana ve limandan teslim noktasına kadar yine karayolu araçları kullanılır.
Viking Project Logistics bünyesinde kombine taşımacılık için gerekli tüm taşıma modellerinin bulunur. Üstelik gümrük ve yol izinleri gibi bürokratik işlemler de yine bünyesindeki oluşumlar sayesinde kolayca çözüme ulaşır. Kombine taşımacılık işlemlerinde tüm süreçler A’dan Z’ye tüm süreçleri ile anahtar teslim gerçekleştirilir.
Viking Project Logistics, özellikle gabari dışı ve ağır tonajlı yüklerin taşınması konusunda uzmanlaşmış uluslararası bir nakliye şirketidir. Viking Project Logistics piyasanın ihtiyacı olan, kusursuz doğru teslimat yapmayı ilke edinmiş uzman proje ekibiyle kargo lojistiğine yönelik olarak 1993 yılından beri hizmet vermektedir.