Transit Yük Taşımacılığı Nedir?

Transit yük taşımacılığı, bir ülkeden diğer bir ülkeye nakliye yapılırken üçüncü bir ülke topraklarından gümrüğe takılmadan geçirilmesi anlamına gelir. Daha detaylı bir tanım yapmak gerekirse; bir yüke ait gümrük vergileri ya da bu yüke ait yasakların ertelenmesiyle, yükün o ülkelere kara veya deniz yolundan girip ülkenin içinden geçerek tekrar bir kara veya deniz noktasından ülke dışına çıkmasıdır.

Transit yük taşımacılığı günümüzde tek bir taşıma modelini kapsayabileceği gibi, taşıma sistemlerinin birlikte iş yapması modeli olan kombine taşımacılıkları da kapsayabilir. Ayrıca örnek olarak, roro gemileri, konteyner taşımacılığı, boru hattı aracılığıyla sıvı veya diğer bazı maddelerin taşınması gibi modeller de birçok ülkede geçerliliği olan transit yük taşımacılığı modellerindendir.

Transit Yük Taşımacılığında Gerekli Olan Belgeler

Ticaret odalarından alınan transit yük taşımacılığı belgeleri, nakliye yapacak her taşıma aracı için ayrı ayrı özel olarak düzenlenmektedir. Yük taşıyan her araçta aynı zamanda CMR adıyla anılan bir yük senedi bulunması gerekmektedir. Bu belgeye yükü gönderen, alan, yükün niteliği, net ve brüt ağırlığı, paketleme biçimi, paket sayısı ve aracın plakasına dair bilgiler işlenir. Yük teslim noktasında alıcı bu belgeyi onaylar ve eğer varsa taşınan yüke dair hasarlar ve eksiklikleri raporlayarak taşıma yapan kişiye teslim eder.

Transit yük taşımacılığına taraf olan ülkeler karşılıklı bir şekilde birbirlerine yıllık yol geçiş izin hakkı kotası koyar ve buna dair belgeler düzenlenir. Taşımacılık yapan kişilerin ilgili ülke geçişlerinde kanunen kullanmak zorunda oldukları bu belgeleri Uluslararası Nakliyecilir Derneği’nin ilgili ülke temsilciliklerinden edinmeleri gerekir.

Transit Yük Taşımacılığındaki Gelişmeler

Ülkemizde transit yük taşımacılığı, 60’lı yıllarda gelişmeye başlamış ve 70’lere gelindiğinde büyük bir sıçrama yaşamıştır. Bu gelişimelerin içerisinde, orta doğu ülkelerinin artan petrol gelirleri ve 80’li yıllarda yaşanan İran-Irak savaşı etkili olmuştur. Taşımacılık gelirleri karşılaştırıldığında 1980 yılında transit yük taşımacılığından elde edilen gelir miktarı 300 milyon dolar iken, 1987 yılında 600 milyon dolar civarlarına çıkmıştır. Günümüzde bu rakam 1.5 trilyon lira gibi sabit bir sermaye değerine ulaşmış durumda. Bu sayede yaklaşık 2.5 milyon kişi için gelir kaynağı olmakla kalmayıp ülkemizin istihdamına büyük destek vermektedir.

 

VİKİNG PROJECT LOGİSTİCS

Viking Project Logistics, özellikle gabari dışı ve ağır tonajlı yüklerin taşınması konusunda uzmanlaşmış uluslararası bir nakliye şirketidir. Viking Project Logistics piyasanın ihtiyacı olan, kusursuz doğru teslimat yapmayı ilke edinmiş uzman proje ekibiyle kargo lojistiğine yönelik olarak 1993 yılından beri hizmet vermektedir.

BİZİ TAKİP EDİN

EN ÇOK OKUNANLAR

Proje Taşımacılığı

Neden Konteyner Taşımacılığı?