Lojistiğin önemi ilk olarak İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerika, askerlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için çözüm yolu ararken anlaşıldı. Yiyecek, giyecek ve mühimmat başta olmak üzere ihtiyaçların giderilmesiyle başlayan süreç bugüne kadar geldi. Bugün lojistik daha büyük önem taşıyor.

Uluslararası lojistik taşımacılığı son yıllarda oldukça arttı. Bunun sebebi de küreselleşme sonucu oluşan rekabet, tam zamanlı üretim faaliyetleri ve teknolojinin gelişimi sonucu oluşan iletişim ve ulaşım kolaylığıdır.

Bilişim devrimi olarak adlandırılan günümüzdeki gelişmeler Uluslararası lojistik taşımacılığını da etkiledi. Bilginin hızla yayılabiliyor olması, saklanabilmesi ve kolayca çoğaltılabilmesi kaçınılmaz olarak lojistik sektörünü de yakından ilgilendirir hale geldi. Bunlar sayesinde, araç dünyanın neresinde olursa olsun izlenebilmekte, rota değişliği gerektiğinde araca iletilebilmektedir.

Uluslararası Lojistik Taşımacılığı Kuralları

  1. Taşıma Sözleşmeleri: Taşıma sözleşmeler taraflar arasında yapılır. Bu sözleşme formatında taraflar, taşınacak mal ile ilgili bilgiler, paket adedi, brüt ağırlığı, taşıyacak araç, yükleme ve boşaltma yeri ve yükleme tarihi bulunur. Taşıma sözleşmeleri; taşıma şekline, taşımacılık türüne, araçlara ve nakliyecilere göre değişiklik gösterir.
  2. Taşıma Süreleri: Lojistikte malın, gönderen tarafından taşıyıcısına teslim edilerek, taşıyıcı tarafından gönderilene teslim edilmesi süresini kapsar. Taşıma süreleri taşıma türüne ve coğrafi özelliklere göre değişiklik gösterebilir. Uluslararası sözleşmelerde coğrafi özellikler göz önüne alınarak süre belirtilir.
  3. Taşıyıcı Araç Kapasiteleri: Aracın kapasitesi konusunda taşınacak yükün ağırlığı, cinsi, boyutları ve brüt hacmi dikkate alınarak belirlenir. Bu aşamadan sonra taşımacılık konusunda program yapılır.
  4. Taşıma Fiyatlandırma İlkeleri: Uluslararası lojistik taşımacılığında fiyatlandırma esası, taşıma türü, tipi ve taşıma araca bağlı olarak değişiklik gösterir. Deniz ve Karayolu taşımacılığında farklı fiyatlandırılır. Deniz taşımacılığında fiyatlar serbest piyasa koşullarında oluşur. Tarife , Şubat-Temmuz ayları arası düşük düzeyde ve Ağustos-Ocak arası yüksek düzeyde seyreder. Karayolu fiyat tarifesi ise, Ağustos – Ocak aylarında ihracat taşımaları yoğun olduğu için yüksek seyreder. İthalat taşımaları ise Ortadoğu ülkelerine yapılan transit karayolu taşımalarının yoğunluğuna göre değişir. Genelde Kasım – Aralık aylarında yükselir.
  5. Standart Taşıma Araç Gereçleri : Yüklerin özelliklerine göre taşıma araç gereçleri de değişiklik gösterir. Ancak standart olarak konteyner, treyler ve palet kullanılır.
  6. Paketleme: Satıcı, eşyayı paketlemeden gönderebileceği gibi yüke zarar gelmeyecek şekilde paketlemekle yükümlüdür.

 

VİKİNG PROJECT LOGİSTİCS

Viking Project Logistics, özellikle gabari dışı ve ağır tonajlı yüklerin taşınması konusunda uzmanlaşmış uluslararası bir nakliye şirketidir. Viking Project Logistics piyasanın ihtiyacı olan, kusursuz doğru teslimat yapmayı ilke edinmiş uzman proje ekibiyle kargo lojistiğine yönelik olarak 1993 yılından beri hizmet vermektedir.

BİZİ TAKİP EDİN

EN ÇOK OKUNANLAR

Lojistikte En Ekonomik Çözümler: Kombine Taşımacılık

Çözüm Ortağınız: Viking Project Logistics