Lojistik, bir mal, hizmet veya bilgi akışının üretim yerinden tüketim yerine kadar taşınması süreciyken Uluslararası lojistik yönetimi de etkili ve verimli şekilde taşınması, depolanması, kontrol altında tutulması, gümrüklenmesi ve dağıtılmasına yönelik sürecinin yönetimidir.
Tedarik zinciri yönetimi de uluslararası lojistik yönetiminin bir parçasıdır. Tedarik zinciri yönetimi de, üretim ve tüketim noktaları arasındaki mal, hizmet ve ilgili bilgilerin ileri ve geri yöndeki akışları, depolanmanın planlanması, uygulanması ve kontrollerin sağlanmasını kapsar.
Uluslararası Lojistik Yönetimi Nasıl Olur ?
Üretim ve operasyon yönetimi başlığı altında, ürünün tasarımı ve analizi yapılır. Kapasite planlaması ve yatırım kararlarının ardından kuruluş yeri ve stok kontrolü devreye girer. Kontrollerin yapıldığı sürecin arından diğer başlık tedarik zinciri gelir. Sürdürülebilir tedarik zincirinin ardından risk yönetimi ve tedarik zinciri ilişkileri yönetilmesi incelenir. Stok yönetimi sürecin üçüncü aşamasıdır. Stok yönetimi, stok kontrolü, stok analizi, malzeme ihtiyaç planlaması bu sürece dahildir. Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) kısmında da kurumsal organizasyon süreci değerlendirilir.
Uluslararası Lojistik Yönetiminde bir diğer önemli süreç de ulaştırma ve dağıtımdır. Ulaştırma kararları ürüne göre alınır. Ürünün güzergahı, taşıma şekli gibi maddeler ulaştırma kararını etkiler.
Taşıma Türleri
Karayolu, Denizyolu, Havayolu, Demiryolu dışında Nehir ve Boru hattı da kullanılır. Nehir ve boru hattının maliyeti düşük, taşıma hızı yavaş, hizmet verilen yerler de sınırlıdır. Multimodal taşıma türü de dediğimiz birden fazla taşıma türleri kullanılarak yapılan taşımacılıktır. İntermodal taşımacılık da kapıdan kapıya taşımacılık olarak da ifade edilebilir. Kombine taşımacılık ise yükün birimin içinde tekrar yüklemeye gerek kalmadan en az iki taşıma yöntemi kullanılarak taşınmasıdır. Entegre taşımacılık ise lojistik hizmetlerinin hammadde tedarikinden itibaren ürünün dağıtımına kadar sürecin bir bütün olarak yönetilmesidir.
Uluslararası Lojistik Yönetiminde Performans Değerlendirilmesi Nasıl Yapılır ?
Lojistik faaliyetlerin yönetiminde performans ölçmek için bazı anahtar kelimeler vardır. Bu anahtar kelimeler ile değerlendirmesi yapılabilir. Maliyetlerin değerlendirilmesi bunlardan ilkidir. Değerlendirilme sonucunda maliyetlerin düşürülmesi için yeni yollar geliştirilebilir.
Zamanında teslim oranı ikinci göstergedir. Ürünün zamanında teslimi ya da gecikmesi önemli bir değerlendirme amacıdır. Ürünün bozulma ya da hasar oranı lojistikte en önemli performans değerlendirmesidir.
Viking Project Logistics, özellikle gabari dışı ve ağır tonajlı yüklerin taşınması konusunda uzmanlaşmış uluslararası bir nakliye şirketidir. Viking Project Logistics piyasanın ihtiyacı olan, kusursuz doğru teslimat yapmayı ilke edinmiş uzman proje ekibiyle kargo lojistiğine yönelik olarak 1993 yılından beri hizmet vermektedir.